Η Eταιρεία

Eγκαταστάσεις

Διοίκηση

Διευθύνσεις

Τα Προιόντα μας

Διεύθυνση : Καβάλα – Ύδρας 18 653 02

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2510 232792

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία

Καβάλα, Αποστολή της Άννας Στεργίου

 

Καβάλα, Αποστολή

 

Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@gmail.com)

 

Ελιές, ελαιόλαδο, ακτινίδια, σπαράγγια, όσπρια  και του πουλιού το γάλα διαθέτει  η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Καβάλας, που και με το brand “ Kavala Coop” προσπαθεί να χτίσει το δικό της όνομα σε νέες ξένες αγορές. Με στόχο να προσελκύσει κυρίως τους ταξιδιώτες της Καβάλας πριν από ένα χρόνο μάλιστα, άνοιξε στο ισόγειο των γραφείων της μαγαζί που φέρνει πιο κοντά και στον Καβαλιώτη και στον ταξιδιώτη, κατεξοχήν συνεταιριστικά προϊόντα της περιοχής κι όχι μόνο.

 

Μια μέρα δε στάθηκε αρκετή για να γυρίσουμε τις εγκαταστάσεις μιας ένωσης, που έχει σαφώς λόγο στην τοπική κοινωνία κάνει πράγματα αλλά βέβαια υποφέρει κι αυτή από την στενότητα της οικονομικής κρίσης. Τραπεζική ασφυξία και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θηλιά, αφού υπάρχει παλαιά ακίνητη περιουσία, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, που δεν πωλείται εύκολα.

 

Ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός προέκυψε από τη συγχώνευση της παλαιάς ΕΑΣ Καβάλας με τα περισσότερα από τα μέλη της με το νόμο 4015. Μάλιστα η ΕΑΣ Καβάλας, που συνεργάζεται με τη Foodstandard,  είναι δεύτερη σε παραγωγή ελιάς Χαλκιδικής ενώ διαχειρίζεται και θρούμπα Θάσου.

 

Με πάνω από 1.000 αγρότες-μέλη εγγεγραμμένα και τακτοποιημένα – πέρα από τα υπόλοιπα – είναι ένας δυναμικός συνεταιρισμός με όγκο παραγωγής και γκάμα προϊόντων, που επεκτείνεται διαρκώς σε νέα προϊόντα και καλλιέργειες.

 

Μάλιστα ζητά κι από τους παραγωγούς να σταματήσουν να γίνονται έρμαια στα χέρια ασυνείδητων εμπόρων, που στέλνουν σκάρτο εμπόρευμα δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό. Κι έτσι ενώ παλαιότερα το βαμβάκι ήταν προϊόν της περιοχής σήμερα  η νέα τάση είναι για ελαφρώς ανοδική αύξηση της παραγωγής στο ακτινίδιο, που είναι καλής ποιότητας.

 

Το δε σπαράγγι το σκεπάζουν, ώστε να βγει λευκό, που έχει μεγαλύτερη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο πρόεδρος της, Κώστας Λεπίδας,  είναι γνωστός από το συνεταιριστικό κίνημα. Δραστήριος κι ισχυρός κρίκος ο  διευθυντής της Κλέαρχος Σαραντίδης αλλά δυνατές στην αλυσίδα της διατροφής κι οι γυναίκες της ΕΑΣ, οι γεωπόνοι κι η χημικός που δεν είναι μόνο του γραφείου αλλά και του χωραφιού και των εγκαταστάσεων.

 

Καθετοποιημένη μονάδα, συσκευαστήριο, κτήρια, επενδυτικά πλάνα για ανοίγματα σε ξένες αγορές, ώστε να υπάρχει διασπορά κινδύνου. Με χαρά γνωρίσαμε τη Μαρία Αναστασιάδου, τη Θεοδώρα Μαυρογένη, την Αριστέα Νικάκη, που αντιλαμβάνονται και σέβονται τον κόπο και τα προϊόντα των παραγωγών.

 

Ευτυχώς, σε κάθε βήμα μας υπήρχαν στελέχη κι εργαζόμενοι με το χαμόγελο και με μεράκι για την συσκευασία και την προώθηση των προϊόντων της ΕΑΣ, που, όχι τυχαία, κάνει τζίρο γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

 

Πηγή Agrocosmos.com