Η Eταιρεία

Eγκαταστάσεις

Διοίκηση

Διευθύνσεις

Τα Προιόντα μας

Διεύθυνση : Καβάλα – Ύδρας 18 653 02

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2510 232792

Τελευταία Νέα

Επικοινωνία

Συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Καβάλας στην έκθεση Freskon στη Θεσσαλονίκη στις 23 - 25 Απριλίου.

Η Ε.Α.Σ. Καβάλας συμμετείχε στην έκθεση Freskon στη Θεσσαλονίκη στις 23 - 25 Απριλίου. Η Ε.Α.Σ. Καβάλας συμμετείχε στο περίπτερο για το σπαράγγι μαζί με άλλουσ 4 συνεταιρισμούς. Στο τριήμερο της λειτουργίας της μας επισκεύθηκαν περισσότεροι απο 300 ενδιαφερόμενοι και εμπορικοί επισκέπτες. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με περισσότερα απο 25 super market της βαλκανικής χερσονήσου. Στα πλαισια της έκθεσης στις 23 του μήνα στις 7 το απόγευμα έγινε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μet στην  οποία συμμετείχαν ταμέσα μαζικής επικοινωνίας  για την προώθηση του σπαραγγιού καθώς και εμπορικοί επισκέπτες. Βασικός ομιλητής ήταν ο γενικός διευθυντής της Ε.Α.Σ. Καβάλας την ομιλία του οποίου παραθέτουμε παρακάτω. Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε γεύμα με μενού αποκλειστικά διάφορες παραλλαγές σπαραγγιών.

 

 

Ομιλία Γενικού Διευθυντή κ. Κλέαρχου Σαραντίδη

 

<< Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 

 

1.Εκ μέρους της Ένωσης νομικών προσώπων της διαχείρισης του προγράμματος προώθησης σπαραγγιών σας καλωσορίζω στον όμορφο χώρο του «The MET Hotel» στη Θεσσαλονίκη.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να παρευρεθούμε στην αποψινή μας παρουσίαση και να μας δώσετε τη δυνατότητα να σας ενημερώσουμε για τα προϊόντα μας.

2. Αντικείμενο της σημερινή παρουσίασής μας είναι το σπαράγγι.

Η βοτανική ονομασία του είναι

ASPARAGUS OFFICINALIS που σε γενική ερμηνεία στα λατινικά σημαίνει φάρμακο.

Στην Ελλάδα ο πολύς κόσμος ξέρει το άγριο πράσινο σπαράγγι που βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και είναι γνωστό από τους Αρχαίους Χρόνους.

Σαν φάρμακο για διάφορες αρρώστιες φαίνεται να το χρησιμοποίησε και ο Ιπποκράτης.

Η σύγχρονη και συστηματική καλλιέργεια στην Ελλάδα  άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 από την περιοχή Γιαννιτσών  και μεγάλωσε η καλλιέργεια  στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990 στην περιοχή κυρίως της Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου και Αγρινίου.

Στην καλλιεργητική επιτυχία σπουδαίο ρόλο έπαιξε και παίζει η παραγωγικότητα του εδάφους των περιοχών αυτών που εμποτίζονται κατά καιρούς από φερτές ύλες από τα τοπικά ποτάμια του Νέστου, του Έβρου και του Αχελώου.

3. Η εξάπλωση της καλλιέργειας ήταν σχετικά γρήγορη οι παραγωγοί εξοικειώθηκαν γρήγορα με την καλλιέργεια.

 Το αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί στην Ελλάδα ένα ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό σπαράγγι που εξάγεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

 Σε 100 gr σπαράγγια υπάρχουν τα εξής βασικά συστατικά:

- 18 kcal

- 0,14 gr λίπος

- 0,04 κορεσμένα λιπαρά

- 2,04 σάκχαρα

- 0,06 gr άλατα

- 2 gr φυτικές ίνες

-  90 – 95 % νερό

 

Η σύνθεση αυτή του σπαραγγιού και με κατανάλωση 500 gr μπορεί να μας καλύψει:

- Έως 100% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη C (βασικό αντίδοτο για την γρίπη που εδώ και καιρό μας θερίζει) και φολικό οξύ.

 -80%  των  αναγκών σε βιταμίνη E

- 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας καλίου

- 50% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη B η οποία στηρίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος , ενισχύει την συγκέντρωση και τη μνήμη και βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση.

Δευτερευόντως μας προσφέρει: ανθοκυανίνες, κορυτινοειδή, σαπωνίνες και σουλφίδια με περιεκτικότητα σε θείο.

Όλα τα παραπάνω προσφέρουν στον οργανισμό μας :

- Εύκολη πέψη

- Τονώνει τα νεφρά και διευκολύνει την ούρηση με το ασπαρτικό οξύ.

- Έχουμε διουρητική δράση με το κάλιο που λαμβάνουμε σε συνδυασμό  με το χαμηλό νάτριο καθώς και τα αιθέρια έλαια.

Το σπαράγγι μπορούμε να το καταναλώσουμε:

- Σούπα

- Βραστό σούπα με λεμόνι

- Σπαράγγι με σκόρδο – γιαούρτι

- Ψητό Σπαράγγι

- Σπαράγγι σάλτσα με αγκινάρες

- Σπαράγγι με Ρολό

- Σπαράγγι με τυρί κ.α

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σε έντυπο συνταγές από το πρόγραμμα

Για το αν το σπαράγγι είναι άμεσα χρήσιμο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι :

- Η Βιταμίνη E αυξάνει την αρτηριακή κυκλοφορία και τη ροή οξυγόνου στις αρτηρίες και τα  γεννητικά όργανα.

- Το  κάλιο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών                ( φερορμόνες)

- Ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης και δημιουργεί το αίσθημα του πόθου.

- Φυτό ορμόνες  / φυτό στεροειδή διεγείρουν τις ορμόνες.

 

4. Οργάνωση:

H πλειοψηφία των παραγωγών σπαραγγιού είναι οργανωμένη σε Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών που λειτουργούν μέσα στους Συνεταιρισμούς.

Στο προϊόν αυτό η Οργάνωσή μας πράγματι μπορεί να έχει μία καλή σύγκριση με ότι συμβαίνει σε οργάνωση αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Με την Οργάνωση αυτή έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ανάπτυξη της καλλιέργειας την δημιουργία χώρων και μηχανημάτων επεξεργασίας  καθώς και προγραμμάτων προώθησης των προϊόντων σε αγορές της Ευρώπης.

Η σημερινή εκδήλωση είναι στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος προώθησης και σε αυτό συμμετέχουν:

 

 

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

1. Ε.Α.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ

2. Α.Σ. Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΧΕΛΩΟΣ)

3. ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε (Με την Ομάδα Παραγωγών της)

4. Α.Σ. ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ

5.Α.Σ. ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΟΜΑΡΩΝ ΕΒΡΟΥ

 

Επικεφαλής του σχήματος αυτού είναι ο Α.Σ. Ε.Α.Σ. Καβάλας

 

5. Όπως φαίνεται από την σύνθεση η γεωγραφική  διασπορά είναι πολύ  μεγάλη και η παρουσία συνεταιρισμών με τις ομάδες παραγωγών τους σχεδόν καθολική.

 

6. Τα Σπαράγγια παράγονται ακολουθώντας πιστά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και διαθέτουν τις αυστηρότερες πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO και των πρωτοκόλλων GLOBALGAP, σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης:

 

 

I. Οι φορείς που συμμετέχουμε στην Ένωση, διαθέτουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις πιστοποιημένες και αυτές με τους αυστηρούς κανόνες που θέτουν τα συστήματα ποιότητας όπως ISO 22000, BRC και IFS.

II. Επιπρόσθετα, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα σπαράγγια συλλέγονται και συσκευάζονται στα συσκευαστήριά μας και προωθούνται άμεσα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

III. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο επιζητούν όλο και περισσότερο την ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων που να διασφαλίζουν την υψηλή και σταθερή ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν. Αυτό στα προϊόντα μας είναι διασφαλισμένα μέσα από τεκμηριωμένες διαδικασίες παραγωγής, όπου η ορθή εφαρμογή τους επιθεωρείται και πιστοποιείται από αρμόδιους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό τα Ευρωπαϊκά σπαράγγια έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ομοειδών σπαραγγιών που παράγονται σε τρίτες χώρες.

IV. Με την καθετοποιημένη λοιπόν παραγωγή που διαθέτουμε διασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα προϊόντα μας να φθάσουν σε άριστη κατάσταση στον τελικό καταναλωτή.

 

7. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, το ευρωπαϊκό σπαράγγι ελληνικής παραγωγής διαφοροποιείται στην παγκόσμια αγορά και διατηρεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω :

• της πρωιμότητας της παραγωγής σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

• της ποιότητα του προϊόντος λόγω του μικροκλίματος που επικρατεί στις περιοχές που καλλιεργείται το σπαράγγι, και

• της ασφάλεια του προϊόντος με την εφαρμογή Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας βάσει των Προτύπων

 

Ελπίζω η βραδιά σας να είναι ευχάριστη και ο χρόνος που θα διαθέσετε να αποδειχθεί χρήσιμος και αποδοτικός στις εργασίες σας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.>>